Honingkado Feb 1, 2017 2 Comments Posted in: Blog

Hoe gaat het met de Nederlandse bij? Die vraag hebben we gesteld aan imker Joop Grootentraast, imker uit Tegelen (Limburg).

tegelsehoning_foto03 “Er zijn vele bijensoorten, Hommels, Honingbijen en een hele reeks aan solitaire bijen. Maar als we het over de Nederlandse honingbij hebben dan gaat het letterlijk genomen hiermee slecht.

De Nederlandse honingbij was en is nog steeds de zwarte bij. De Westeuropese zwarte honingbij, De Apis mellifera mellifera. Door  het importeren van buitenlandse bijen door de jaren heen vliegen er allerlei bijenrassen door elkaar in de lucht. Hierdoor ontstaat een zekere vermenging waardoor de autochtone bij niet meer raszuiver te noemen is. Hierdoor is het de vraag of de aloude Nederlandse bij nog wel bestaat. Waarschijnlijk niet.

Dat wil nog niet zeggen dat de zwarte bijen, die er nog zijn, ongezond zijn. Misschien zijn ze wel gezonder en vitaler dan toen ze nog echt raszuiver waren. Dit alles nog afgezien van alle moderne bedreigingen waar ze aan worden blootgesteld. Je kunt het goed vergelijken met andere soorten. Inbreng van vreemd bloed heeft vele voordelen. Dus moeten we wellicht concluderen dat het met de Nederlandse honingbij heel goed gaat.”

 

2 Responses to Hoe gaat het met de Nederlandse bij?

Ik heb genoten van het lezen.

Gefeliciteerd met de eigenaar van de blog, dit is een zeer goede site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *