Joop Grootentraast is gecertificeerd imker uit Tegelen en werkt, samen met collega-imkers, vol enthousiasme aan de meest pure, biologische en hoge kwaliteit honing. Daarom deze 5 vragen aan hem over dit heerlijke natuurproduct.
1.  Wat is het geheim van goede honing ?
Het is de enige voedingsstof uit de natuur met een suikergehalte van meer dan 80 %. Er behoeft niets meer aan gedaan te worden en is helemaal kant en klaar voor gebruik. Het kan lange tijd bewaard worden zonder dat de kwaliteit erg achteruit gaat. Het is uitermate voedzaam, natuurlijk erg zoet en heeft tal van gezonde eigenschappen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt en is nog steeds onovertroffen door de unieke eigenschappen.
Enkele belangrijke eigenschappen voor de gezondheid zijn :
…  bacterie en schimmelgroei remmende werking
…  bloedsuikerspiegel regulerend
…  uithoudingsvermogen verhogend
…  versterken van het imuunsysteem
…  werkt tegen een droge huid.
2.  Wat is het verschil tussen Limburgse honing en honing uit de supermarkt ?
Honing uit de supermarkt kan heel goed zijn. Goedkope honing kan ook heel goed zijn. Buitenlandse honing ook. Echter je weet het niet zeker.
Er zijn grote verschillen in de honing die her en der in de wereld te koop zijn. De Limburgse Imkerhoning heeft een goede naam en een hoge kwaliteit. Ten eerste door de grote verscheidenheid in drachtplanten, dus waar de honing vandaan moet komen, en ten tweede door de goede en eerlijke manier van werken van de Limburgse Imkers.
3.  Wat maakt het werk als imker zo bijzonder ?
Het wordt al heel lang beoefend. Doordat de Imker met levend materiaal bezig is, is het iedere keer weer verrassend hoe de bijen reageren. Ieder volk is weer anders.
De bijen zijn de grondigst gestudeerde insecten, desondanks zijn er nog steeds vele vragen, onbekendheden en onbegrepen aspecten.
Iedere keer worden er weer nieuwe dingen ontdekt en nieuwe methodes ontwikkeld. Dit maakt dat het voor de imker altijd weer een uitdaging is om met de bijen bezig te zijn.
4. Wat zijn de voordelen van lokale honing ?
Bewezen is dat lokale honing preventief werkt op allergieen zoals hooikoorts. Honing bevat vele stuifmeelkorrels z.g. pollen.
Het zijn dezelfde pollen waar iemand ook ziek van kan worden. Honing kan dan een gunstig effect hebben, maar dan moet het wel honing zijn uit de eigen leefomgeving. Het werkt dan volgens de methode van desensibilisering.
Daarnaast is het van belang voor de plaatselijke goede Imker. Het is duurzaam en milieuvriendelijk dat hij zijn honing en aanverwante producten vooral in zijn omgeving kan verkopen.
5. Hoe gaat het met de Nederlandse Bij ?
Er zijn vele bijensoorten, Hommels, Honingbijen en een hele reeks aan solitaire bijen. Maar als we het over de Nederlandse honingbij hebben dan gaat het letterlijk genomen hiermee slecht.
De Nederlandse honingbij was en is nog steeds de zwarte bij. De Westeuropese zwarte honingbij, De Apis mellifera mellifera. Door het importeren van buitenlandse bijen door de jaren heen vliegen er allerlei bijenrassen door elkaar in de lucht. Hierdoor ontstaat een zekere vermenging waardoor de autochtone bij niet meer raszuiver te noemen is. Hierdoor is het de vraag of de aloude Nederlandse bij nog wel bestaat. Waarschijnlijk niet.
Dat wil nog niet zeggen dat de zwarte bijen, die er nog zijn, ongezond zijn. Misschien zijn ze wel gezonder en vitaler dan toen ze nog echt raszuiver waren. Dit alles nog afgezien van alle moderne bedreigingen waar ze aan worden blootgesteld. Je kunt het goed vergelijken met andere soorten. Inbreng van vreemd bloed heeft vele voordelen. Dus moeten we wellicht concluderen dat het met de Nederlandse honingbij heel goed gaat.
Vragen aan imker Joop? Mail naar contact@honingkado.nl.
Interesse in Tegelse honing? Bestel hieronder, snel en gemakkelijk. Klik op de foto:
Leuk en eerlijk verhaal. Heb zelf deze honing gekocht bij Honingkado en is inderdaad heerlijk. En van zeer goede kwaliteit. Kan deze honing zeker aanbevelen.